Model, şekil ve desenlere geçmeden önce fayansların üretildikleri malzeme seçimine de değinecek olursak; bildiğiniz gibi fayanslar çoğunlukla seramikten üretiliyor. Zaten fayans denilince aklımıza ilk gelen şey de seramik karolar oluyor. Gelgelelim dış cephelerde dahi kullanılacak kadar dayanıklı ve sağlam olan porselen seramik fayanslar da seçeneklerden biri.

Aslında fayans olarak adlandırmanın malzeme üretimi açısından çok doğru olmadığı cam mozaikler de bugün “cam fayans” olarak anılabiliyor. Bunların yanı sıra karo mozaik, karosiman ya da karo çini denen desenli dökme mozaikler de son yıllarda yeniden ortaya çıkan eski malzemelerden. 

Geleneksel desenlerle modern tasarımlar

Geleneksel desenli yer karoları bugünlerin en çok tercih edilen fayans modellerini oluşturuyorlar; ama artık patchwork tasarımlarla kullanılıyorlar! Geçmişten bugüne uzanan geleneksel desenleri tek tip olarak değil, farklı modelleri bir araya getirerek oluşturulan tasarımlar o kadar revaçta ki, her fayans çeşidinde bu tarz desenler bulabiliyoruz ve yalnızca mutfak ve banyolarda değil, cafelerden evlerin antrelerine kadar her yerde kullanıldıklarına da şahit oluyoruz.

Metro fayansları da geri döndü

Fayansların artık eskiye nazaran daha zamansız olduklarını söylemek mümkün. Çünkü artık yeni teknolojiler fayans üretimini oldukça çeşitlendirdi ve kolaylaştırdı. Ayrıca vintage çizgilerin oldukça moda olduğu bir dönemdeyiz ve bu da geçmişle bugünün birleşmesini sağlıyor. Son yıllarda kullanımı bir hayli yaygınlaşan nostaljik fayans çeşitlerinden biri de metro fayansı adı verilen ortalama 7,5x15 cm ölçüsünde retro fayanslar. Genelde beyaz ve siyah olan bu tarz fayansların, mutfak duvarlarının kaplandığı bu örnekteki gibi ara renklerini bulmak ve kullanmak da elbette mümkün.  


Kabartmalı fayanslar 

Özellikle klasik desenlerle birlikte uygulanan kabartma ya da rölyef fayanslar da gösterişli ve zengin yaşam alanları ortaya çıkarmak isteyenler için en ideal tercihlerin başında geliyor. 


Altıgen şekiller

Dediğimiz gibi fayanslar artık yalnızca boyut ve desenleriyle değil formlarıyla da oldukça farklı. Zemin döşemesi olarak kullanılan altıgen fayanslar da hem farklı formuyla sıra dışı bir enerji yaratıyor, hem de modern ve etkileyici görünümüyle yalnızca banyo ve mutfaklarda değil, oturma odaları gibi hareketli ve sosyal alanlarda da oldukça ideal hale geliyor. 


Üç boyutlu desenler

Özellikle küçük banyo ve mutfakların duvarlarında çok hareketli ve rengarenk fayanslar kullanılması zaten dar olan alanın daha da küçük ve boğucu bir hale gelmesine sebep olabiliyor. Neyse ki hem çağdaş bir stil sahibi olan, hem de içinde bulundukları alanı daha da derinleştiren bir dokuya sahip üç boyutlu desenli fayanslar var! 

Derin ve görkemli 

Küçük bir banyonuz varsa ama çağdaş ve fütüristik desenlerden de pek hoşlanmıyorsanız o halde açık tonlarda altın ışıltısıyla yaratılan parlak desenli karolar tam size göre olabilir! Unutmayın, altın ışıltısı asla eskimez! 

Mermer estetiği

Ve tabii ki mermerin o asla eskimeyen estetiğinden ilham alınarak üretilen fayanslar... Mermer tabii ki herkesin bayıldığı ancak fayanslara göre daha masraflı ve bakımı da daha zor olan doğal bir malzeme. İşte bu yüzden de son dönemde seramik desenleri arasında doğal taş kaplamaların görünümüne çok yakın ürünler mevcut. 


Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/en-guzel-yeni-nesil-fayans-pembenar-detay-banyo-2522137/